KPM Křížen Krážem z.s.

Sponzoři

 logo PRE tisk

logo smer

 

 

Mistrovství republiky mládeže 2021 a modeláři KPM Křízem Krážem, Obrnice u Mostu

V sobotu 6.11.2021 proběhla vrcholná soutěž v l plastikovém modelářství pro kalendářní rok 2021. Klání proběhlo v Obrnicích (mimo jiné sídle světoznámé modelářské firmy Eduard m.a.), pár kilometrů od severočeského Mostu. Bohužel předchozí období lockdownu a dalších omezení vyplývajících z Covidové situace, kdy kroužky modelářů musely přerušit svou činnost účasti na MR příliš nepřálo, se přesto sešlo skoro padesát soutěžních modelů. My jsme se v našem kroužku snažili, aby každý člen vyslal do soutěže alespoň jeden soutěžní model, což se skoro podařilo a navíc některé děti poslaly až tři soutěžní modely (samozřejmě do různých kategorii). Navíc se tři naši soutěžící zůčastnili mistrovství osobně, organizátor zajistil sobotní dopolední program. Je nutno zde zmínit, že vyhlašovatelem Mistrovství je Svaz modelářů České republiky (SMČR), organizace se ujal KPM Žatec.

Soutěž byla zahájena v pátek v podvečer po slavnostním vyhlášení. Modely se začaly bodovat dle oficiálních pravidel pro bodovací soutěže SMČR. Na modelu se posuzuje dva základní pohledy, a to provedení (detailovost) a shoda modelu se vzorem (skutečným letadlem či tankem). Bodování pak pokračovalo v sobotu. Je potřeba dodat, že podklady pro bodování modelu je především stavební návod a návody k použitým doplňkovým sadám (fotoleptané sady, nová kola či pásy, která jsou lépe a detailněji provedená)

Přítomní soutěžící vyrazili na připravený program, návštěvu muzea zaniklého vojenského letiště zvaného Korea, a schlédnutí rekonstruovaného letadla MiG 21 PFM na letišti Macerka. Mezitím bylo dobodováno, čas na protesty uplynul bez podnětů (modelář má dle pravidel možnost vznést protest na hodnocení). Ve tři hodiny odpoledne začalo slavnostní vyhlášení.

Výsledkem bylo osm medaili pro modeláře Křížem Krážem.

Šárka Kavecká   1. a 2.místo za letadlo P-47 Thunderbolt a automobil Chvrolet 15 cwt

Pavel Kavecký    1. a 2. místi za loď HMS Ajax a tank Pz. Kpfw.VI TigerI

Jakub Hála          1. místi za diorámu „Do švestek doma“

Matouš Hála      3. místo za vrtulník Bell AH 1G Cobra

Vít Ouřada          1. místo za tank Pz.Kpfw.35(t)

Jan Koprnický     1. místo za letadlo Macchi Mc 202 Saetta

Za sebe jsem samozřejmě vyjádřil uspokojení nad výsledkem modelářů KPM Křížem Krážem, a přirozeně doufám, že ne posledními.

Za KPM Křížem Krážem z.s.

Petr Šámal